Spolupráce ÚP ČR a ČBK má přinést stovky pracovních příležitostí

13.04.2014 21:04

Až stovky dlouhodobě nezaměstnaných by mohly v budoucnu získat novou práci. Nabídne jim ji církev na základě Deklarace o spolupráci při zaměstnávání obtížně umístitelných uchazečů. Dokument dnes společně podepsal předseda České biskupské konference (ČBK) kardinál Dominik Duka a generální ředitelka Úřadu práce ČR (ÚP ČR) Marie Bílková.

ČBK je první z řady oslovených podniků a organizací, která přijala pomocnou ruku ÚP ČR, a rozhodla se využít nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti (APZ).

„Deklarovaná spolupráce mezi Českou biskupskou konferencí a Úřadem práce ČR je jedním z konkrétních příkladů kooperativního modelu vztahu mezi církví a státem. Podpisem vyjadřujeme snahu podpořit tvorbu pracovních příležitostí, a to zejména pro mladé lidi a osoby starší, které jsou dlouhodobě nezaměstnané. Navazujeme tak na již existující spolupráci ÚP ČR s některými biskupstvími či charitami,“ upozorňuje předseda ČBK kardinál Dominik Duka.

„Prostřednictvím vytváření pracovních míst v rámci APZ je možno zajistit realizaci společenské a sociální odpovědnosti vůči obtížně umístitelným uchazečům o zaměstnání. Patří mezi ně nejen už zmiňovaní mladí a lidé nad 50 let. Ale také uchazeči po rodičovské dovolené, lidé se zdravotním postižením, zkrátka všichni, u kterých dochází ke kumulaci pracovního znevýhodnění a je možné zajistit jim práci v místech jejich bydliště. Jsem velice ráda, že ČBK tak promptně zareagovala na naši nabídku. Mohu potvrdit, že Úřad práce ČR udělá vše proto, abychom dnes oficiálně stvrzené partnerství dovedli až do zdárného konce,“ doplňuje generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková.

Česká biskupská konference tak navazuje na tradici zaměstnávání a hospodaření, která provázela církev odnepaměti, a kterou násilně na přechodnou dobu přerušil komunistický režim. Podstatou Deklarace je plošnější a rozsáhlejší spolupráce s Úřadem práce ČR v rámci celé republiky.