Rekondice 19. - 25. 6. 2021

26.06.2021 19:41

     Vážené a milé Roskařky a Roskaři, je 19. 6. 2021 a my se konečně po dlouhé nucené pauze setkáváme na jarní rekondici na Pastvinách.

     Je horký, slunný den a my jsme zde, v penzionu Pastviny. Všude nás obklopuje krásná, svěží, voňavá, barevná a rozezpívaná příroda. Voní zde rozkvetlé louky, na nich září bílé kopretiny, létají pestrobarevní motýli. V korunách stromů uspořádali kosáci koncert. Všude cvrlikají vrabci a švitoří jiřičky.

     Jsme šťastni, že se konečně setkáváme a koná se rekondice, která je pro každého z nás srdeční záležitostí. Nabijeme zde energii, získáváme nové poznatky o naší diagnóze a životní zkušenosti.

     Minulý rok byl pro každého velmi náročný, nemohli jsme se setkávat, tak konečně nastal ten den D.

     Tato rekondice je pro nás odpočinková, ale samozřejmě nebudeme lelkovat a zahálet. Jako obvykle každé ráno začíná rozcvičkou. Naše tělíčko se probudí, protáhne, přivítá nový den.

     Dopoledne začínají přednáškami a besedami o naší nemoci, o léčbě. Předáváme si nové zkušenosti o životě s RS. Poté cvičíme, zaměřujeme se na posilování jednotlivých svalových partií, jejich uvolňování, na relaxace i meditace. Cvičili jsme např. s gumami. Jako každou rekondici za námi přijel masér pan Malík. Pod jeho šikovnými rukami se naše unavená tělíčka vzpruží.

     V úterý odpoledne jsme se vydali na výlet. Jedna parta jela do Neratova a druhá na lanovku na Dolní Moravu.

     Ve středu odpoledne jsme si zasoutěžili v hodu míčkem do koše, ve slovních soutěžích. Nuda u nás nemá šanci. Někteří z nás chodili na pravidelné vycházky. Byli jsme rádi, že nám přálo počasí, což je bezva. Samozřejmě proběhla také ergoterapie. Vyráběli jsme papírové krabičky na mýdla, technikou origami.

     V neděli zde proběhla výroční schůze. Naše přesedkyně nás sdělila co se událo v Rosce v roce 2020 a i co je v plánu v letošním roce. Tyto dva rokx jsou pro nás náročnější, jako pro všechny, kdo se potýká s covidem a také se musíme přizpůsobovat různým mezením, která jsou nám nařizována.

     Rekondice nám utekla jako voda a již se těšíme na podzim. Doufejme, že to situace dovolí a sejdeme se na podzimní rekondici. Přeji všem krásné léto, opatrujte se! :-)

Ester Dorušáková