Podzimní rekondice

13.09.2014 17:18

Máme 13. září 2014, den D, kdy začíná podzimní rekondice Rosky Ústí nad Orlicí. Čas uplynul jako voda a my se opět setkáváme v příjemném prostředí penzionu Pastviny. Vřele se vítáme. Jsme plni energie, elánu, píle a očekávání, co nového nám rekondice přinese. Jako vždy nás čeká bohatý program obsahující zajímavé přednášky, různé styly cvičení, relaxací, masáže, péči o tělo i duši, ale i zábavu a odpočinek.

Hned první den nás navštívil nám milý novinář a reportér pan Stanislav Motl. Opět nám promítl velmi zajímavé reportáže. První pojednávala o životě potomků SS důstojníků. Pan Motl se setkal s Martinem Barmannem ml., synem Josefa Mengela a rodinou K. H. Franka. Poté nám promítl reportáž o nadané folkové zpěvačce Pavlíně Braunové, člence kapely Minnisengři, která zmizela beze stopy při stopování v roce 1988.

Druhý den v dopoledních hodinách proběhla přednáška o informacích a aktualitách v léčbě RS. Poté jsme cvičili na páteř a břicho proti odporu. Odpoledne jsme se věnovali muzikoterapii. Přijeli za námi pan Stanislav Benedikt a Miroslav Chmelař, kteří jsou členy skupiny „Otevřených srdcí“. Předvedli nám tzv. „bubínek štěstí“, nástroj, který slouží k terapii. Také jsme si s nimi společně zvesela zazpívali.

Každý den jsme začínali ranní rozcvičkou. Prováděli jsme dechová cvičení a přivítali nový den. Dopoledne probíhaly různé přednášky a cvičení např. pilates, cviky s overbaly, balony, na židlích aj.

Pondělní večer k nám zavítala cestovatelka paní Pirklová. Opět jsme s velkým zájmem sledovali její cestopisná videa z různých států jižní Afriky. Vyprávění bylo velmi zajímavé.

V úterý dopoledne jsme se zabývali „automatickou kresbou“. S touto metodou vyjadřování subjektivních pocitů pomocí kresby nás seznámil pan Jaroslav Prokeš. Na odpoledne jsme se velmi těšili. Po několika letech za námi přijel známý imitátor pan Václav Faltus. To jsme se nasmáli. Přínosem pro nás byla návštěva paní Částkové, rehabilitační pracovnice, která nás učila protahovacím cvikům s overbaly.

Středeční večer jsme prožili ve stylu „country“. Soutěžili jsme rozděleni do čtyř družstev, oblečeni ve stylu country. Velmi jsme si to užili.

Čtvrtek a pátek byl ve znamení ergoterapie, při níž jsme vyráběli „stromečky štěstí“ z korálků a andělíčky. Tyto výrobky jsou určeny na prodej při předvánočních trzích.

Mimo pravidelných cvičení jsme podle možností jednotlivců podnikali zdravotní vycházky do okolí penzionu.

Podzimní rekondice se nám vydařila.Přálo nám i počasí, proto jsme mohli cvičit i venku. Program jsme zvládli. Zdravotní stav všech účastníků byl dobrý. Domů jsme odjížděli spokojeni a již se velmi těšíme na další rekondici.