Podzimní rekondice 28.9. - 4.10.2019

11.10.2019 21:24

     Máme září, léto uteklo jako voda v řece a my Roskaři z Rosky Ústí nad Orlicí přijíždíme na podzimní rekondici na Pastviny. Ubytováni jsme opět v penzionu Pastviny. Je to pro nás příjemné, útulné prostředí. Jsme rádi, že se opět setkáváme a rekondici si chceme užít. Zacvičit si, relaxovat, povídat si, zasmát se, poslouchat přednášky a také si zazpívat, pobavit se, nabrat energii na zimu, kdy nám bude chybět sluníčko.

     Hned v sobotu jsme si odpoledne zacvičili a relaxovali. Každý den nám začínal rozcvičkou a dopoledne proběhla přednáška a poté cvičení.

     V neděli jsme si povídali o účasti některých našich členů na Roskiádě v Nymburce. Získali 13. medailí, za což jsme na ně pyšní. Ve cvičen jsme procvičili hrudní páteř a trénovali mobilitu. Odpoledne jsme si udělali výlet na zdejší bobovou dráhu. Byl to pro nás prima zážitek. Užili jsme si to, probudili jsme v sobě trocha adrenalinu.

     Pondělní dopoledne jsme trénovali rovnováhu, správnou chůzi a odpoledne jsme posilovali střed těla. Večer nám naše členka, paní Daniela Kopecká, promítla fotografie z cesty po Rakouských Alpách a Slovinsku a povyprávěla různé zážitky. Příroda v těchto zemích je opravdu  krásná.

     Nastlalo úterý, dopoledne proběhla prožitková terapie a dechová cvičení. Dechová cvičení jsou velmi důležitá, správně prodýchávat cviky, pořád je co zlepšovat. Odpoledne jsme pracovali s emocemi a cvičili s overbaly. Večer nás čekala velmi zajímavá přednáška o síle, energii a roli kamenů v přírodě, a proč je lidé od pradávna sbírají. Velmi působivě nám o tom vyprávěl pan Pavel Kynčl, samozřejmě nám je i předvedl. Obdivovali jsme jejich krásu a také jsme si je mohli i zakoupit.

     Ve středu jsme se více hýbali. Masírovali jsme se různými pomůckami, prováděli vzájemnou masáž hlavy. Odpoledne za námi přijela fyzioterapeutka paní Libuše Částková. Je našim vzácným hostem. Každou rekondici za námi přijede a má pro nás připraveny cviky jakoby ušité přímo pro nás na míru.

     Čas nám utíká a je už čtvrtek, který je akcemi přímo nabitý. Celé dopoledne se nám věnovala psychoterapeutka Mgr. Tereza Žaloudková. Vyprávěla nám o sugesci, hypnóze i autohypnóze. Také jsme si autohypnózu vyzkoušeli. Odpoledne proběhla ergoterapie. Vyráběli jsme andílky, technikou odlévání sádry do forem. Opravdu jsme ze svých výrobků měli radost a odvážíme si je domů. Večer přijel náš věrný host, pan Miloslav Biena. Opět nezklamal a hudební večer se zdařil, nechyběl zpěv ani tanec.

     Je pátek, rekondice končí. Poslední cvičení, zhodnocení rekondice, poslední večeře… Rozjíždíme se do svých domovů. Čeká nás dlouhá zima a budeme vzpomínat na zdejší bezva chvíle a doufejme, že se opět setkáme na jarní rekondici. Na shledanou v dubnu 2020.

Ester Dorušáková