Jarní rekondice 15.6. - 21.6.2019

23.06.2019 00:00

     Nastal červen, my "Roskaři" z Rosky Ústí nad Orlicí přijíždíme na Pastviny do útulného penzionu Pastviny. Zdejší krásné prostředí je naší srdeční záležitostí. Svým švitořením nás vítají jiřičky, příroda je svěží, zelená a voňavá. Sluníčko nás hladí svými teplými paprsky, nebe je modré a čisťounké jako křišťálová  studánka.

     V sobotu 15.6.2019 nám začala jarní rekondice. Těšili jsme se na své přátele a samozřejmě na bohatý program. Máme novou předsedkyni - paní Martinu Štěpánkovou.

     Již první den rekondice jsme poctivě cvičili náš dech a protahovali se. Večer jsme si povídali, co je u nás nového. Představily se nám dvě nové členky, za což jsme rádi, že k nám zavítají noví přátelé, kamarádky a kamarádi.

     Každý nový den začínáme rozcvičkou. V neděli dopoledne nás navštívila slečna Markéta Kovářová a přednášela o ovládání našeho těla myslí a pokud jsme omezeni na pohybu, můžeme cvičit v mysli. Mozek je geniální computer, který dokážeme naprogramovat k určitým činnostem. Po poledním klidu jsme si dali kruhový trénink a posílili pánevní dno.

     Přišlo pondělí, opět jsme převážně v tělocvičně. Dopoledne jsme procvičili hluboký stabilizační systém a odpoledne se věnovali cvičení s gumami. Samozřejmě po každém cvičení relaxujeme. Relaxace je důležitou součástí našeho cvičení. Nejdříve své tělo rozproudíme ať nezahálí a potom se zklidníme.

     Rekondice utíká a již je úterý. Dopoledne se nám věnovala paní Bára Lýdie Sládková z Kostelce nad Orlicí. Věnuje se muzikoterapii a s každým individuálně pracovala. Používala Tibetské mísy, různé zvonkohry a zvonky. Odpoledne za námi přijela fyzioterapeutka paní Libuše Částková. Vždy ji rádi uvítáme. Tentokráte si pro nás připravila cvičení s hudbou, což bylo příjemné zpestření.

     Ve středu dopoledne jsme se věnovali ergoterapii. Je pro nás "Roskaře" také důležitá. Jednak procvičujeme jemnou motoriku, zručnost, trpělivost a soustředění. Malovali jsme na kameny a malovali obrázky pomocí žehličky a rozpuštěných voskovek. Výtvory se nám zdařily a máme z nich velkou radost. Odpoledne někteří z nás jeli na výlet do Neratova. Je tam zrekonstruovaný kostel s moderním oltářem ze skla. Navštívili jsme také zdejší pivovar a seznámili se s výrobou piva. Druhá parta se rozhodla jít na přehradu na šlapadla a relaxovat.

     Čtvrtek začal přednáškou Karla Dědáčka o poruchách spánku, což je v dnešní době aktuální téma. Všichni víme, jak je spánek pro člověka velmi důležitý. Poté jsme cvičili jógu a odpoledne proběhlo posilování svalů páteře. Večer za námi přijel pan Biena, který nám zahrál a zazpíval známé písničky. Příjemně jsme se bavili, zatančili a zazpívali.

     Je pátek, rekondice končí. Je nám líto, že čas tak rychle běží. Zhodnotili jsme rekondici a navrhovali náměty na podzimní. Probírali další akce, např. jako je Roskiáda. Procvičili jsme rovnováhu a po obědě si ještě zacvičili.

Po večeři se loučíme a odjíždíme do svých domovů. Opět se setkáme v září. Prožili jsme pěkný příjemný týden, jsme unavení, ale také spokojení, že jsme pro sebe, pro své tělíčko něco udělali. Rekondice byla fajn, bezva, prima. Všichni jsme ji bravurně zvládli.

     Ahoj v září, krásné léto a opatrujte se!