Jarní rekondice Pastviny 7. - 14. 5. 2022

15.05.2022 18:04

Je 7. května, květen - lásky čas, a my členové Rosky Ústí nad Orlicí přijíždíme na jarní rekondici. Setkáváme se opět v penzionu Pastviny. Všichni jsme se na rekondici velmi těšili. 

Každá rekondice nám přinese něco nového, poctivě zde cvičíme, relaxujeme, dozvídáme se nové informace o naší diagnóze, zkušenostech s různými typy léčby. Také se umíme bavit, zazpívat si, zasoutěžit, zasmát se, využíváme pěkného počasí a chodíme na procházky. Pokud je teplo, cvičíme na sluníčku a čerpáme vitamín D.

Příroda je zde krásná, svěží, voňavá, louky jsou poseté barevnými květy jako malířova paleta s barvami. Ve větvích stromů zní ptačí operní árie. Na drátech švitoří jiřičky, hladina Pastvinské přehrady se leskne jako benátské zrcadlo.

První den jsme začali obědem. Odpoledne nás paní předsedkyně seznámila s programem, který je jako vždy nabitý akcemi. Nuda nemá u nás absolutně šanci. Každý den pravidelně začíná rozcvičkou. Protáhneme svá ospalá tělíčka. Vždy dopoledne bývá přednáška, poté cvičíme. Zaměřujeme se na jednotlivé svalové partie, dbáme na správné dýchání. Využíváme různé cvičební pomůcky - gumy, overbaly, velké míče, aj. Po cvičení relaxujeme.

V neděli proběhla přednáška o léčivých produktech. Odpoledne jsme si zahráli turnaj v petanque. Procvičili jsme si pořádně ruce.

V pondělí jsme si povídali o zkušenostech s pobyty v lázních nebo rehabilitačních zařízeních. Odpoledne jsme se vydali na Dolní Moravu a prohlédli si areál.

V úterý jsme cvičení a přednášku zaměřili na ruce. Co je dominance rukou, že každý prst či část ruky souvisí s daným orgánem. Pri ergoterapii jsme vyráběli mýdla, mýdla s kozím mlékem a peelingem, s vůní perníku a badyánem, s vonnými esencemi heřmánku, magnólie aj. Každé mýdlo bylo originál a měli jsme radost, že se nám povedla.

Ve středu jsme si povídali o smíchu a úsměvu. Jak se říká - smích je koření života, s úsměvem jde všechno lépe, kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp. Odpoledne za námi přijela paní Eva Vrkočová, která cvičí s pejsky agility, jezdí na výstavy, také se stará o pejsky v útulku. Předvedla nám s pejsky cviky obratnosti a povely poslušnosti. Pejsci byli úžasní, veselí a hraví.

Čtvrteční přednáška byla zaměřena na škodlivost plastů. Plasty jsou všude kolem nás i v nás. Člověk má v sobě tolik plastů, jakoby snědl jednu kreditní kartu za měsíc. Odpoledne jsme se vydali na procházku. Počasí nám přálo, krásně svítilo sluníčko.

Rekondice se přiblížila ke svému konci. Vždy tak rychle uteče. V pátek jsme zhodnotili rekondici, předali jsme si důležité informace.

Jsme plni zážitků, nabití energií. V sobotu se rozjedeme do svých domovů. S úsměvem budeme vzpomínat na tuto rekondici a těšit se na tu podzimní. Čeká nás léto, doufejme, že bude krásné a plné sluníčka.

Mějte se fajn a opatrujte se. V říjnu nashledanou!