Informace Koronavirus

06.03.2020 22:26

Vážení přátelé,

posíláme vám další informace a v odkaze pod textem další dokumenty.

Včera jsme oslovili paní náměstkyni Ministerstva práce a sociálních věcí paní Mgr. Zuzanu Jentschke Stöcklovou. V odkaze pod textem máte dopis, kterým jsme se na paní náměstkyni obrátili, a to ve věci zajištění terénních a preventivních sociálních služeb v souvislosti s nastupující epidemií koronaviru.

Paní náměstkyně nám odpověděla, že na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu má na starosti koordinaci přerozdělování ochranných a dezinfekčních prostředků Ministerstvo zdravotnictví ČR, abychom se na něj obrátili. Oslovili jsme pana náměstka Romana Prymulu, který má na starosti epidemiologickou oblast. Hovořili jsme s ním po telefonu a sdělil nám, že roušky a respirátory budou distribuovány centrálně z Ministerstva zdravotnictví s tím, že tato činnost bude koordinovaná. Dezinfekční prostředky nebudou distribuovány centrálně. Ministerstvo zdravotnictví zakázalo jejich prodej do zahraničí a současně je navyšována výroba těchto prostředků. Podle pana náměstka R. Prymuly by se do 14 dnů měla situace výrazně zlepšit.

Také nám sdělil, že tuto věc projednával s prezidentem Asociace poskytovatelů sociálních služeb panem Jiřím Horeckým. Jednali jsme dále s panem Jiřím Horeckým, který nám poslal materiály, které máte v odkaze pod textem. Jedná se především o dopis panu ministrovi zdravotnictví. Pan Jiří Horecký nám telefonicky sdělil, že Ministerstvo urychleně aktualizuje Pandemický plán ČR, a to v návaznosti na COVID-19. Zároveň nám poslal doporučený postup, který vypracovala Asociace, a který máte také přiložen v odkaze pod textem. Bohužel, oba materiály jsou ve formátu PDF s čímž my těžko můžeme něco udělat.

Vážení přátelé, budeme se dále této situaci věnovat, a jakmile budeme mít další informace, tak vám je samozřejmě obratem sdělíme.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR


Odkaz na aktualitu na webu www.nrzp.cz:
https://nrzp.cz/2020/03/06/informace-c-18-2020-informace-koronavirus/