Podzimní rekondice 6.10. - 12.10.2018

12.10.2018 20:00

Podzimní rekondice 2018

Měsíc říjen, podzimní rekondice a my Roskaři se opět setkáváme na Pastvinách v útulném prostředí penzionu Pastviny. Zvládli jsme horké, teplé léto.

Slunce teplými paprsky hladí zem a říká užívejte si mě, za chvíli odcestuji na druhou stranu zeměkoule a vrátím se až na jaře. Kosi nám zazpívají veselou písničku. Stromy si oblékají pestrobarevné kabáty a jiné se chlubí svými vyzrálými plody a my si pochutnáváme na šťavnatém jablíčku, či hrušce.

Počasí nám přeje, i teď v říjnu je luxusní, teplé a slunečné. Přijíždíme v sobotu před obědem. Přišlo veselé, upřímné přivítání, podání rukou a políbení.

Po poledním klidu jsme hned plni energie začali dechovými cvičeními. Po večeři jsme si povídali, co nového v našem životě a přivítali novou členku.

Každý den jsme po vydatném spánku začali rozcvičkou přivítali nový den.

Nedělní dopoledne jsme se zaměřili na předávání nových informací a zkušeností v léčbě roztroušené sklerózy. Potom proběhlo cvičení na židlích. Odpoledne jsme využili krásného počasí a zašli na procházku k přehradě. Naše Roska slaví letos 20. výročí svého vzniku, je to významné jubileum. Připravili jsme si pohoštění a příjemně to oslavili.

V pondělní dopoledne jsme si dali pořádně do těla cvičením s overbaly. Odpoledne jsme shlédli DVD s podzimní rekondicí roku 2012, poté jsme cvičili ve dvojicích a prováděli si masáž s různými masážními pomůckami. Jako každou podzimní rekondici nás navštívila paní Pirklová, zkušená cestovatelka. Promítla nám dokument o ostrově svobody, o Kubě.

Přišlo úterý, rekondice se nám přehoupla do druhé poloviny. Přijela za námi paní Kateřina Rouse. Seznámila nás s Tibetskými mísami a zvonky. Vyzkoušeli jsme si relaxaci při jejich zvuku, bylo to velmi příjemné. Úterní odpoledne jsme věnovali józe prstů. Opět nás navštívila paní Libuše Částková, rehabilitační sestra. Vždy nám dá pořádně do těla. Při jejím cvičení se rozproudí každá buňka v našem těle, procvičíme si každý sval.

Přichází středa, proběhla beseda s paní Ing. Monikou Břízovou. Mluvila o tom, co dokáže vůle člověka, jak můžeme uzdravovat sami sebe, jak důležitý je pozitivní postoj k životu, jak můžeme prospívat sami sobě. Poté jsme si zacvičili s gumami.

Čtvrtek dopoledne jsme si procvičili kognitivní funkce. Po odpoledním klidu jsme si zasportovali při sportovních hrách. Již jsme se těšili na večer. Přijel pan Biena. Opět jsme si zazpívali nám známé hity, procvičili si hlasivky a také si zaskotačili při tanci. Prostě byla prima, bezva, fajn atmosféra. Přišla poslední noc naší rekondice.

Pátek, poslední rozcvička, dopoledne zhodnocení podzimní rekondice a také jsme popřemýšleli nad náměty na jarní rekondici. Také jsme se ještě protáhli při kruhovém tréninku a odpoledne každý předvedl svůj oblíbený cvik.

Při večeři se loučíme. Každý z nás si zachová nové zkušenosti, zážitky, pozitivní atmosféru. Budeme vzpomínat na přátele, bezva partu. Jsme za to rádi, co zde na Pastvinách prožíváme, nabijeme se zde pozitivní energií, kterou budeme potřebovat, abychom zvládli dlouhou zimu, abychom opatrovali své zdraví, zvládli různé překážky a obtížné situace v životě a ve zdraví se sešli na jarní rekondici 2019.

Mark Twain řekl:

„Dej každému dni příležitost, aby se stal nejkrásnějším dnem tvého života.“

zapsala Ester Dorušáková