Podzimní rekondice 19.9. - 25.9.2015

29.09.2015 19:58

     Nastal podzim, přišlo září a my se opět setkáváme na Pastvinách v Orlických horách v útulném penzionu Pastviny. Příroda je krásná, voní lesem. Podzim si půjčil od malířů paletu a obarvil jablíčka na žlutá, červená, začal obarvovat stromy pestrobarevně, šípky červeně, hříbky hnědě. Vítáme se, podzimní rekondice se rozbíhá a my se těšíme, co nového nám přinese, čemu se přiučíme. Program, jako vždy, bude nabitý tématickými přednáškami, různé styly cvičení, navštíví nás zajímaví hosté, těšíme se na masáže a také zábavu. Po ubytování jsme se sešli na obědě a po odpoledním klidu v tělocvičně, na prvním cvičení s protahováním.

     Nedělní ráno jsme začali rozcvičkou a seznámili se s programem rekondice. Poté jsme na podložkách protahovali různé svalové skupiny a zařadili správné dýchání. Večer byla volná zábava.

     Nastalo pondělí, ráno každý den otvíráme rozcvičkou, nabudíme tělo na nový den a těšíme se na snídani. Dopoledne jsme se zaměřili na páteř. Odpoledne proběhla ergoterapie, výroba andělů. Velmi se nám zdařili, měli jsme radost, že jsou naše ručičky tak šikovné.

     V úterý nás čekal výlet do vojenského muzea v Králíkách a na Hedeč do kláštera na „Hoře Matky Boží“. Výlet se zdařil. Počasí nám přálo a sluníčko zahřálo a dodalo vitamín D. Odpoledne nás navštívila profesionální fyzioterapeutka paní Libuše Částková z rehabilitačního oddělení nemocnice v Ústí nad Orlicí. Procvičovali jsme hluboké svaly v oblasti hrudní, břišní a podél páteře. Učili jsme cvikům Brunkovovy metody. Večer se jednotlivé skupiny poctivě připravovaly na čtvrteční spartakiádu.

     Nastala středa, láme se týden, rekondice utíká a čeká nás ještě mnoho akcí. Den jsme otevřeli čtením citátů různých autorů. Vyslyšeli jsme životní moudra, která platí již mnoho století. Poté nás navštívil vzácný host, paní Ivana Kabešová z firmy DMA, která distribuje kompenzační pomůcky pro handicapované lidi. Odpoledne jsme vyráběli předměty z korálků, které pak nabízíme na vánočním jarmarku, tak se také prezentujeme jako organizace a dostáváme se více do podvědomí lidí. Středeční večer byl zábavný s hudbou. Přijel za námi pan Míla Bien s kytarou. Zahrál nám hity, které jsme si společně zazpívali.

     Příchozí stěžejní den, čtvrtek, čeká nás Spartakiáda. Jistě ještě všichni dopilují svá vystoupení. Dopoledne jsme vyslechli přednášku pana Miloše Ludvíčka o „Zdravém životním stylu“ a nové alternativní léčbě profesora Jánose Rácza. Po poledním klidu jsme cvičili cviky orgánů a harmonizační orgánovou soustavu cviků „meridiánový okruh“. Večer jsme se pečlivě nastrojili do cvičebních úborů a předvedli své skladby. Tělocvična se stala Strahovským stadionem, cvičenci naběhli na své značky, spustila se hudba a Spartakiáda začíná.

A máme tu pátek, poslední den rekondice. Proběhla přednáška o zkušenostech a poznatcích v léčbě RS, cvičení s velkými míči.

     Po večeři nastalo loučení, rozjeli jsme se do svých domovů. Rekondice nám vždy rychle uteče, vzpomínky zůstávají, proběhla úspěšně. Program byl nabitý, pestrý, přínosný, poučný i zábavný. Zúčastnilo se nás 23 členů.