Jarní rekondice 2.5. - 8.5.2015

14.05.2015 11:06

Příroda je svěží, pestrobarevná a voňavá, je květen, dle mého jeden z nejkrásnějších měsíců v roce, a my Roskaři, z Rosky Ústí nad Orlicí se opět setkáváme na Pastvinách na rekondici v příjemném prostředí Penzionu Pastviny. Program je opět bohatý a nabitý různými cvičebními technikami, přednáškami, relaxací, masážemi a také zábavou.

První den jsme se vřele přivítali a po ubytování se seznámili s programem. Odpoledne jsme prováděli protahovací cviky a správné dýchání. V neděli po snídani se cvičila technika „pilátes“, poté následovala relaxace. Cvičení je pro nás stěžejní. Vyzkoušeli jsme mnoho cvičebních technik a stále se v nich zdokonalujeme. Odpoledne za námi přijela paní Petra Kubíčková, která nás učila vyrábět dekorační předměty z různých materiálů v rámci ergoterapie. V pondělí dopoledne jsme si povídali o roztroušené skleróze, o léčbě a zkušenostech, poté jsme cvičili s overbaly, odpoledne jsme prováděli masážní techniky.

Úterý bylo krásné, slunečné a my jsme se vydali na výlet do chráněné dílny v Bartošovicích a renovovaného kostela v Neratově. Chráněná dílna zaměstnává lidi s různým handicapem. Výlet se nám zdařil, přinesl nám krásný zážitek. Navečer nás navštívila paní Částková, fyzioterapeutka z rehabilitačního odd. nemocnice z Ústí n. O. Předváděla různé cviky, zvláště na správné držení těla. Poctivě jsme cvičili, parádně nám vytrávilo a večer jsme poseděli venku a povečeřeli grilovanou kýtu.

Nastala středa, dopoledne proběhlo tradičně s přednáškou a masážními technikami na uvolnění svalového napětí horních a dolních končetin. Večer jsme si zazpívali známé šlágry s panem Miloslavem Bienem a někteří si i také zatančili. Atmosféra byla vynikající, my byli úžasní a večer jsme si parádně užili.     

Ve čtvrtek nás čekal výlet vláčkem „Pastviňáčkem“. Počasí nám přálo, objeli jsme celou přehradu, pokochali se krásnou přírodou, nasáli čerstvý vzduch a energii ze sluníčka. Odpoledne jsme se učili jemným masážím obličeje a krku a vyhledávali akupresurní body na uchu. Večer nás navštívili dva dobrodruhové, pan Jiří Michal a Karel Dostál. Promítli nám fotografie z cest po Ukrajině. Dozvěděli jsme se něco málo o životě tamních obyvatel. Při tom si člověk uvědomí pravdivé rčení „všude dobře, doma nejlépe“.

A přišel pátek. Proběhlo cvičení s velkými míči a každý převedl svůj oblíbený cvik. Rekondice končí. Proběhla úspěšně. Zúčastnilo se nás 28 účastníků. Rozjedeme se do svých domovů a budeme vzpomínat na krásné zážitky, uchováme je v paměti na horší časy. Již se těšíme na podzimní rekondici a nové zážitky. Nashledanou v září.