Celorepubliková Roskiáda v Nymburce

13.09.2019 16:00

Ve dnech 13. – 15. 9. 2019 jsme se ve složení Jana, Blanka, Zuzka, Bohunka, Zdenka, Iveta, Dan, Jíťa, Jindra sešli ve Sportovním centru Nymburk na Roskiádě, a tam také s účastníky celorepublikových Rosek.
První den, pátek, byl zahájen krátkým sněmem představitelů Unie Roska. S dalšími účastníky Roskiády jsme se sjížděli od 16–18 hod, kdy probíhalo nahlášení svých příjezdů, ubytování se ve dvoulůžkových pokojích. Časy jídel odpovídaly časům, stejně jako na našich rekondicích. Tedy po večeři (18–19 hod) jsme se všichni (počet byl vyšší než vloni, a to kolem 130) sešli v sále. Tam proběhlo povídání od samotné autorky knihy „Ač máš eReSku, nepropadej stesku“. Doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc. nám mile nabídla lechtivou přednášku týkající se sexu. Čas plný úsměvů byl zakončen jejími podpisy samotné knížky, dlouhé frontě, nás žadatelů. Zbytek večera si už každý prožil podle svého (procházkou, u sebe na pokoji, v místním baru, …).

Hlavní, sportovní den, sobota byla zahájena venkovní rozcvičkou. Časově to bylo stejné, jako na našich rekondicích, tedy v 7:30. Následovala snídaně a v 9 hod byl nástup soutěžících (naše skupinka viz. foto). Abecedně seřazené Rosky jsme se seřadili a postoupili do tělocvičny. Tam proběhlo uvítání, popřání zdaru při soutěžích, splnění slibu poctivosti, správnosti, férovosti. Hostem byl starosta města Nymburk. Představil nám město. Kromě toho jsme se také dozvěděli, že on sám hrál basketbal (čímž je Nymburk také známý). Roskiáda byla zahájena splněním první disciplíny, právě p. starostou, a to  10 x hod míčem do basketbalového koše.
Do 17 hod jsme si každý libovolně, sportovně i časově, plnili v tělocvičně stanoviště (zmíněný hod do koše ze stoje, dále i v sedě, trefování obrouček na stojánek, hod šipkami do terče, kop do fotbalové brány, ve které byla hokejová branka a v ní ještě židle, střelba hokejkou na branku. Tady podle strefeného cíle byl počet bodů. Další stanoviště samotné boccia ve dvou, ping pong, plavání 25 m. Po obědě byl venku hod ragby míčem do dálky. K jednotlivým stanovištím se stály čekací fronty, ale i to bylo příjemně vzájemně propovídané.

Po večeři proběhlo vyhlášení výsledků. Na stupínky vítězů si od nás vystoupali, za jednotlivce, Blanka Hantlová (2 zlaté, 1 bronzová), Jíťa Filipi (stříbrná, bronzová) a nejčastěji (nejenom z naší Rosky, ale celkově ze všech sportovců) Dan Nový (2 zlaté, 1 stříbrná a 4 bronzové). Hromadně ve sportu boccia vyhrála bronzovou medaili skupinka - Blanka, Jíťa, Dan.

V 18 hod následovala večeře. Po ní nám Roska Brno, v sále, nabídla divadelní představení. Jeden jejich člen napsal divadelní hru s názvem „Slunečnice“. Legráckově, hezky zahraná povídka se týkala rozhovoru tří květin a ukázky, co se stane se slunečníkem, ten tam stál a stínil manželský pár na lavičce, když zafouká vítr. Tečkou hry byla skutečná ukázka, toho odletěného slunečníku a hádavé dvě kytičky na kompostu  – my diváci jsme vraceli na jeviště líbivé úsměvy.

Po představení, kdo chtěl, tak jsme se sešli v baru. Dva Roska členové nám přítomným zpříjemňovali večer společnou hrou na kytary a zpěvem. Bylo místo i na tanec, tak to bylo fajn zakončení dne.

Poslední nedělní dopoledne proběhlo cvičebně, a to pod vedením lektorky Mgr. et Mgr. Renaty Větrovské, PhD. „Proč je dobré cvičit“. Dostali jsme, od ní vytvořenou pomůcku, a to „Adventní kompenzář“ …na celý rok (ne jenom na prosinec). Podle znázorněných cviků, na jednotlivé datum, jsme si pod jejím vedením zacvičili.
Roskiáda proběhla, i při bezva počasí, krásně, sportovně, úsměvně. A i od nás pro Vás s lákadlem na přihlášení se na příští rok.

Jana Jarošová

 

 

Odkaz na video z Roskiády: https://youtu.be/2IXtIlbc4WU